Projects

For nearly 60 years, architects and designers have been specifying Jacobsen flooring, wall coverings and exterior cladding in New Zealand. From huge healthcare implementations to providing practical, hard-wearing products to small education facilities and from classic fit-outs to sourcing an eye-catching feature, Jacobsen has been involved in finding the right solution.

Fraser Park Sportsville, Lower Hutt

Fraser Park Sportsville, Lower Hutt

Fraser Park Sportsville in Lower Hutt was built to bring people and communities together. It now provides the community with sustainable infrastructure for the future sporting generations of New Zealand. To overcome the complex nature of bringing together multiple sports, the sports centre is a 360-degree building; designed to accommodate a multitude of sport.

Christchurch Squash Club, Christchurch

Christchurch Squash Club, Christchurch

As a world-class facility, the Christchurch Squash Club wanted an inspiring, funky and innovative space that appealed to their target market, particularly women and juniors. Starting the design process online to gather inspiration, a design style using 3-4 colours positioned randomly attracted the clubs building committee.

Axis Sports Medicine, Auckland

Axis Sports Medicine, Auckland

Axis Sports Medicine are specialists in injury prevention, diagnosis, treatment and rehabilitation for professional and recreational athletes, sportspeople, dancers or weekend warriors.

AUT Millennium Centre Pool, Auckland

AUT Millennium Centre Pool, Auckland

The Vogue range of co-ordinated wall and floor tiles have been well-utilised in the design of Millennium Centre's pool. Available in three main finishes - matt, gloss and grip, the Vogue range features a myriad of colour options. For the pool surround Vogue grip has been used in dark grey, with inserts of sea green, also in grip finish. The same sea green colour is used in the matt and grip finish in the Learner's Pool, with matching edge and corner trims. 

Rangiura Resthome, Fern Haven House, Putaruru

Rangiura Resthome, Fern Haven House, Putaruru

Rangiura Rest home provides hospital, rest home, and dementia support which means the performance requirements of their flooring solutions are vast. Of particular importance, were the ease of care and maintenance and protection against bacteria.

Woburn Apartments, Lower Hutt

Woburn Apartments, Lower Hutt

Woburn Apartments have been designed to cater to a generation of people who want to lead an active, yet comfortable lifestyle in their retirement. A modern boutique retirement community this project includes 86 one, two, and three-bedroom independent living retirement apartments with associated communal facilities such as various café and lounge spaces, library, fitness suite, a 'man shed' and social conservatory spaces.

Glassons, Newmarket, Auckland

Glassons, Newmarket, Auckland

At over 500 m2, this is Glassons' biggest store yet so a theme of "Rooms of the Mansion" was chosen to inspire a variety of spaces based on a grand house. Fittings and finishes followed a more residential theme whilst still required to withstand the heavy demands of retail use.

Kitchen Things Luxury Collection Showroom, Newmarket, Auckland

Kitchen Things Luxury Collection Showroom, Newmarket, Auckland

The Kitchen Things Luxury Collection Showroom was opened in July 2018 to bring together the best luxury products to create a space to meet, to experience, to learn and to be inspired. The showroom is located in the premier shopping district of Newmarket, with a large array of luxury kitchen, bathroom and laundry appliances. 

Catherine McAuley Centre, Christchurch

Catherine McAuley Centre, Christchurch

Catherine McAuley, the founder of the NZ sisters of Mercy was known for her black woollen shawl. This and the ancient Greek symbol of the ichthys, the Christian fish, were used as inspiration by Hamish Shaw Architects for the new Catherine McAuley Centre. Part of Villa Maria College in Riccarton, the 406m2 centre was purpose-built for the Sisters of Mercy to celebrate 100 years of delivering quality education for girls from Catholic families in and around Canterbury.

Turanga - Christchurch Central Library, Christchurch

Turanga - Christchurch Central Library, Christchurch

Christchurch's central library was badly damaged in the Canterbury earthquakes. As part of the city's recovery strategy, a replacement library was identified as a key project to assist the revitalisation of the city centre and Cathedral Square. The building will be a beacon, creating a vibrant edge to Cathedral Square and a dialogue between the civic space of the square and the activities within the library, particularly the key public space of the Community Area. 

Church Of Christ, Manurewa, Auckland

Church Of Christ, Manurewa, Auckland

"The carpet tiles impressed me with the 1200 x 600 format and the blue flashes are reminiscent of car headlights flashing onto the surface. The blue is a restful colour suitable for the church surroundings - it worked with the pre-cast concrete colour and the upholstery chosen for the chairs. The effect on the floor is of a dynamic movement working with the flow of people through the entry toward the auditorium. A practical, easy to care for colour selection.

Woodview HQ Office

Woodview HQ Office

Woodview Construction commissioned TAYLORED studio in late 2017 to lead the design process for their new headquarter building.

University of Auckland Faculty of Engineering

University of Auckland Faculty of Engineering

The B405 building is the single-most complex building the University of Auckland has ever developed. The 32,000m² building, located within the University’s City Campus, provides the Faculty of Engineering Te Herenga Mātai Pūkaha with an energy-efficient research and learning facility designed to inspire future generations of Engineers. 

University of Auckland Medical Schools Park West

University of Auckland Medical Schools Park West

Architect: Jasmax Architects

St Andrew's Village, The Terraces

St Andrew's Village, The Terraces

The Terraces building complex consists of three apartment towers and one Communal Facility. The three apartments stand like mountains and forests, and the roof part of the shared space is the presentation of ocean waves. The design is harmonic integration of ocean land mountain and people. The complex is also carefully designed to balance the effects of wind and sunlight, smooth transition of inside and outside environments. 

Te Hono - New Plymouth Airport Terminal

Te Hono - New Plymouth Airport Terminal

‘Tuhonohono’ means to connect or to join.  For this reason, it was an inspired decision by local hapū Puketapu (sub tribe of the Māori -  New Zealand’s Indigenous/First Nations People) to gift the name Te Hono to the new terminal at the New Plymouth Airport.   The project was a significant undertaking for the region and an exciting opportunity to collaborate with Puketapu (Te Atiawa), to create a site-specific response that was distinctly Taranaki. 

Auckland Council Customer Service Centre, Auckland

Auckland Council Customer Service Centre, Auckland

"The design intent was to demonstrate a reflection of Auckland as a maritime city and initiate a visual celebration of the connection to both personal and public space, the transition of colour reflected in the flooring, reveals the journey from internal personal space to external public space. 

Wynn Williams, Auckland

Wynn Williams, Auckland

The expansion of the Wynn Williams legal practice in Auckland meant a relocation to a new office.  Stack Interiors were given the brief to create an office fit out that was highly professional in its presentation while offering a functional and inspiring workplace for the team. 

Fisher & Paykel Product Development, Auckland

Fisher & Paykel Product Development, Auckland

Fisher & Paykel's Design Centre is a research and development facility for many of their appliances. The practicality of wheeling large appliances such as fridges and washing machines about the large scale of the floor plate (5000m2) and the blending of industrial and residential elements within the interior were all important considerations in the overall flooring solution. The existing concrete floor was sandblasted to provide a cost-effective and practical hard floor surface for the traffic zones.  Large 'rugs' of carpet tile were laid in the open-plan work zones and meeting pods.

Adshel Ooh Media, Auckland CBD

Adshel Ooh Media, Auckland CBD

The brief for this office was to create an environment that exudes professionalism whilst still having a family feel. As well as a fun space for the staff to be proud of, with a strong creative and modern feel. Along with this, there was also the need to complement Adshel's brand. Aiming to have an explosive presence in the street, capturing the buzz of the urban environment, while remaining authentic. 

Petone Working Men's Club, Wellington

Petone Working Men's Club, Wellington

The ANZAC Lounge is a newly refurbished hospitality/events venue, located on the first floor of the Petone Club. The lounge is home to the Lower Hutt Return Services Association (LHRSA) who occupy the space during regular club nights and special events. The ANZAC Lounge also operates as an independent Function Facility hosting public meetings, conferences, wedding receptions, dance clubs and music events.

Game On, Auckland

Game On, Auckland

When Anna Gallagher from Wingate Architects took on the project of designing the new Gameon centre in Auckland she saw the opportunity to elaborate on the playfulness and digital elements of the arcade environment.

Hastings Health Centre, Hastings, Hawkes Bay

Hastings Health Centre, Hastings, Hawkes Bay

Hastings Health Centre wanted to create a world-class, integrated primary health care facility to service 30,000 patients, family and whanau. The total floor area of this practice is 3874m2 over three stories with a reception, urgent care, radiology, ultrasound, pharmacy, laboratory, dentist, physiotherapy, nursing suites and consulting rooms. Bold colours add vibrancy to the space and are used to aid people in wayfinding. Biophilia is woven into the fabric of the design to connect the occupants more closely to nature. The long term sustainability of the Shaw and Tarkett products via the cradle to cradle approach made these products fit perfectly into the needs of the space.

Kauri Healthcare, Palmerston North

Kauri Healthcare, Palmerston North

The team at Colour Options were engaged by Kauri Healthcare to work with them to fit out the interior of their new health centre.  This was an amalgamation of three independent doctor's practices and related health services. The project team wanted strong use of colour, not only on the walls and doors but on floors as well. 

Shortland Health, Auckland

Shortland Health, Auckland

Why do medical centre waiting rooms look so sterile and impersonal? This was the question Klein Architects asked when they started the design of the Shortland Health medical clinic. Their answer was to turn this on its head with the use of their unique design philosophy of Wellness in Design.

University of Canterbury - Rehua Building, Christchurch

University of Canterbury - Rehua Building, Christchurch

The Rehua building at the University of Canterbury, provides a vibrant multi-level community hub in the heart of the Ilam campus, bringing together the University Centre for Entrepreneurship, the Executive Development Programme, Health & Human Development, and relocating the College of Education from the Dovedale Campus.

Te Kahui Auaha Campus, Wellington

Te Kahui Auaha Campus, Wellington

Te Kahui Auaha is a purpose-built campus in the heart of Wellington that houses the creative programmes of both Whitireia and WelTec.  With facilities for photography and film, hair and beauty, dance, audio recording and other creative technologies such as jewellery making and other forms of visual arts, it was important that a wide range of durable products were considered for the floors.

Shirley Boys High School, Christchurch

Shirley Boys High School, Christchurch

A state of the art design to create the "ultimate campus" has been unveiled for the rebuild of Avonside Girls' High School and Shirley Boys' High School which shares an 11.5 hectare site at Queen Elizabeth II Park. The rebuild of these two schools was part of a $220 million contract with Ministry of Education which also included building another three primary schools.

Te Uho O Te Nikau Primary School, Flat Bush. Ministry of Education's PPP3 Schools

Te Uho O Te Nikau Primary School, Flat Bush. Ministry of Education's PPP3 Schools

As part of the New Zealand Ministry of Education's PPP3 Schools Project ASC Architects were required to produce a Primary School design to be built on three separate sites, with the potential for the same design to be provided on future sites. Each school would cater for a roll capacity of 560 students ranging from ages 5 -10. This required a design response that was flexible enough to be used across a range of individual site contexts and adaptable enough to be able to individually reflect the unique qualities of each school's place, culture and context.

Rawhiti Estate, boutique retirement village in the heart of Remuera

Rawhiti Estate, boutique retirement village in the heart of Remuera

Rawhiti Estate is located in Remuera, one of Auckland's premium inner-city suburbs. A large-scale commercial-residential building was unprecedented in this neighbourhood of large, single, family homes.